Tässä olen tutustunut eri tekniikoihin tehdä uusi perä ja voin heti alkuun todeta, että tämä ei mahda olla ihan läpihuutojuttu. Suomessa on toki asepuuseppiä ja erikoisliikkeitä, jotka näitä mittaperiä tekevät, mutta aina täytyy olla sen verran vastarannan kiiski, että kokeilee jotakin tehdä myös itse - ihan pelkästä mielenkiinnosta! :)
Perähän olisi mahdollista tehdä oikeasta puutavarasta, mahdollisesti komposiitista tai lasikuidusta sekä laminoimalla. Ammattilaiset tekevät puutavarasta, hifistelijät komposiitista ja tämmöinen amatööri taipuu laminointiin, eli vaneriin.
Puulaaduissa on sen verran eroa, että havupuut itsessään ovat kohtuu pehmeää tavaraa, joten teen koevedoksen siitä ja lopullista alan työstämään koivuvanerista kun minulle itselleni selviää mitä oikeastaan olen hakemassa, vai olenko aivan hakoteillä.
Liimana tässä vaiheessa toimii tuttuakin tutumpi ERi keeper sekä Pattex Wood D3.
Liimoista sen verran, että ERi keepper on monelle tuttu ja kaiken lisäksi Suomalainen liima, jota käytettiin ainakin minun aikaan niin ala-asteen kuin yläasteen puutyötunneilla. Omakohtaiset kokemukset kuitenkin ovat osoittaneet, että jos puu kostuu, pehmenee liima uudelleen ja liimaus ratkeaa vedon alla. Mutta tähän ongelmaan vastaukseksi on tullut myöhemmin ERi keeper Plus, joka vastaa kysyntään "kosteiden tilojen" liimoista. Tämä Plus merkinnällä oleva liima kestää kosteutta. Mutta tätä en valitettavasti lähistöjen rautakaupoista löytänyt, joten päädyin ostamaan pullolliset Pattex Wood -liimaa, josta löytyi maininta kosteista tiloista.
Vanerin taivuttaminen on osoittautunut hyvin mielenkiintoiseksi tehtäväksi ja ei ole läheskään niin yksioikoista kuin olettaa voisi. 9 mm paksu vaneri pamahtelee ainakin minun tekniikallani kuivuessaan halki, joten lopullinen perä tehtänee siis 4 mm paksuisesta levystä.
![]() |
Halkeamia taivutetussa vanerissa (9 mm seka/havuvaneri) |
![]() |
Käytettyjä liimoja, läjä puristimia sekä alkeellinen muotti. Lopullinen muotti tehdään muotoon leikatuista 2x4" lankusta, kunhan selviää mitä olen perältä hakemassa. |
Miten levyä olen taivuttanut, niin haluttuun taivutuskohtaan kosteä pyyhe yön yli lämpimässä (~12 astetta) ja seuraavana päivänä sitten lämmittelen vaneria ( kosteana samalla pitäen ) suksivoideraudalla ja kuumailmapuhaltimella sinne 70...80 asteen hujakoille. Sitten vaan vaneri puristumaan muotoon ja annetaan jäähtyä. Ja tadaa, levynpala jää likimain haluttuun muotoon.
Näitä 9 mm paksuisia vanereitahan tässä perässä on viisi kappaletta päällekkäin.
Ja tästä jatkuu taas sitten kunhan aletaan sovittamaan lukkorunkoa perään ja antamaan perälle muotoja.