Joskus mainitsin että Kaarlo Arosuo on kirjoittanut kirjan "Skeet & Trap", jossa perän mitoitusta on käyty kyseisten lajien osalta varsin tarkastikin läpi. Pääpiirteittäin ajatus on seuraavanlainen
Yllä olevassakuvassa on esitetty perän kannalta tärkeimmät mittapisteet. Kirja lähti liikkeelle siitä periteisestä eli liipaisinkaaresta kyynertaipeeseen mitoituksesta, josta muodostuu yllä olevaan kuvaan mitta a2.
Alla oleassa taulukossa a:lle on annettu kolme eri saraketta, 1, 2 ja 3. Nämä eivät suinkaan ole mittoja a1, a2 ja a3 vaan sarake 1 on lyhytsormisille, 2 normaali(?) ja 3 pitkäsormisille.
Mittojen a1 ja a3 valintaan ohjeistetaan seuraavasti : "Kun mitta a2 on lyhin matka liipaisimelta perälevyn keskelle, tulisi a1 olla 5mm pitempi ja a3 10mm pitempi".
Perälevyn kulmasta on lisäksi ohjeistettu että aseen tulisi olla tasapainossa siten, että perälevyn varassa seisoessaan ase kaatuu vain sivuille. Ja missään nimessä ei kärjen yli, eli etutuki suuntaan.
B-mitoituksesta on kerrottu että oikeat mitat löytyvät siten että piipun alkupäähän asetetaan esim abloy avain. Vielä tämän jälkeenkin tulisi etummainen jyvä olla näkyvillä. Karosuolla on myös hyvä pointti. Mitoitus taulukon mukaan on hankala, jos perä ei ole suora (c-mitta). Mutta mitta B saadaan silmästä solisluuhun mittaamalla.
Mitta C on hartioiden leveys siitä kohdasa johon perä tulisi. Mitataan siis puolelta toiselle.
Tässä pikainen otos Karosuon kirjasta. Kirjaa ei ole enää saatavilla muualta kuin kirjastoista. Ja osassa niistäkin ilmeisesti jo poistettujen listalla.
Karosuo olo myös maininnut että perän kaarevuuta voi korjata puuta poistamalla ja lisäämällä, eikä ole läheskään miin haitallinen kuin perän pudotus (B). Tässä yhdyn kyllä mielipiteeseen. Sivulle roiskivan haulikon kanssa oppii nopeasti ampumaam. Mutta korkeudessa voi tulla ongelmia. Allekirjoittaneella ongelmat ovat pääsääntöisesti C mitassa. Mutta B mittoja olisi syytä myös muuttaa. Pään joutuu alkuperäisellä perällä vääntämään hieman epäluontevaan asentoon. Ja tämä käy pidemmän päälle niskoihin.
Mutta. Siitäpä.
Palailen omaan peräprojektiin taas myöhemmin. Viimeksi liimattu vaneri meni, kuten arvasinkin, päin mäntyjä. Milläpä sen korjaat enää. Ei millää. Oikeastaan ainoa vaihtoehto katkaista uudelleen poikki ja hioa alkuperäiseen asetelmaansa. Ja tehdä se jigi tuota liimausta varten.
Mutta taas tuli todistettua että laminaatti on lujaa tavaraa. Ei tuota enää taivuteta. Katkeaa ennemmin.