Ampumaradan säätä on vaikea ennustaa ja sen sai huomata jälleen joku viikko sitten tiistain ammunnan tiimoilta. Autossa istuessani kerkesin juttelemaan avonaisesta sivuikkunasta kohtalotovereiden kanssa.
Kaiken kaikkiaan sade ei ampumista estä, mutta on hyvä tiedostaa, että pahimmillaan vesi voi aiheuttaa piipun halkeamisen. Yleensä metsästysaseessa syyllinen tosin mahtaa olla muta ja muut roskat. Mutta tästä syystä ampuminen ainakaan kaatosateessa ei ole järkevää. Eikä kovinkaan miellyttävää. Mutta toisaalta kokemus karaistaa aina.. ;)
Jos aseen kanssa kuitenkin joutuu (tai pääsee) vesisateeseen, esimerkiksi sorsajahdissa, on ase heti reissun päätteeksi syytä kuivata. Asepussiin tai aselaukkuun märkänä laitettu ase on virheistä suurimpia. Myös komposiitista tai muusta synteettisestä materiaalista tehdyillä tukeilla varustetuissa. Puuosat imevät kosteutta ja turpoavat, jonka jälkeen osat lohkeilevat ja ja halkeilevat. Vastaavasti koneistossa olevat osat ruostuvat ja alkavat takertelemaan. Piipussa oleva kosteus yhdessä ruutijämien kanssa näkyy olevan uskomattoman hyvä syövyttäjä. Tästä kuulee joskus kiväärin piipun kohdalla käytettävän termiä "kuppa", kun piipussa on syviä koloja ruosteen ja hapettuman vuoksi.
 |
Vesisadetta reilummalla kädellä |
Moni sanoo, että armeijassa opitaan käsittelemään asetta, mutta tästä on omakohtaisella kokemuksella monta ääripäätä. Parhaat kaverit omassa tuvassa ottivat päivää ennen ampumaan lähtöä ja kävivät rassaamassa aseen viimeisen päälle puhtaaksi sillä välin kun muut lähtivät käymään sotkussa. Silloin kysyin yhdeltä näistä kavereista hieman hölmönä "Miksi?" ja selitys, jonka tähän sain, oli jotakin, joka jäi mieleeni ja pitkäksi aikaa.
Kuulin tällöin elämäni ensimmäisen kerran termin "rasvalaukaus". Tätä ennen olin tämän kyseisen kaverin kuullut käyttävän termiä "rasvasarja". Mutta silloin nämä termit eivät allekirjoittaneelle auenneet. Kysymyksessä on siis aseen piippuun säilytyksen ajaksi vedetystä suojaöljystä, joka tekee piippuun sitkeän kalvon. Ja kun luoti tästä kahlaa läpi, ei sen tarkkuun ole enää mitään verrattuna puhtaalla piipulla ammuttuihin laukauksiin. Tämän tietävät paljon radalla käyneet ihmiset, jotka ovat perehtyneet "miksi meni ohi taulusta" ilmiöön. Moni ihmetteli armeijan aikaan radalla sitäkin, kun huolella tähdätyn laukauksen menneen ohi 150 metrin taulusta tai ammutun RK-ammunnan kasa on pitkin taulua. Tätä en epäile enää yhtään, sillä toisinaan öljy oli ensimmäisten laukausten jälkeen haistettavissa ja pitkään. Ja muistelisinpa, että jossakin olisi ollut maininta, että haulikkoammunta kilpailuissa tulisi piipun olla puhdas, myös öljystä, eikä öljyä saisi "polttaa" ampumalla pois.
Mutta olipa tulos mikä tahansa, omasta (Suomen) aseesta kannatti pitää huolta. Aseen kuntoluokan laskemisesta saattoi joutua kuuleman mukaan köyhtymään jonkin verran rahaa. Pahimmat kuntoluokkien laskut olivat omassa komppaniassa kaksi - Mitä se tarkoittaa, en tiedä. Mutta kyseinen kaveri ei kuuleman mukaan puhdistanut asettaan juuri koskaan, mutta kuin ihmeen kaupalla hän oli jollakin ihmeen konstilla päässyt asetarkastuksista läpi. Vastaavasti toinen henkilö, joka piti aseestaan huolta kuin viimeistä päivää, sai kuulla aseensa kuntoluokan laskeneen yhdellä. Tässä vaiheessa moni veti syvään henkeä ja järkyttyi kuulemastaan. Olisiko kuntoluokan muutos ollut kahden eri upseerin näkemyserosta, kuka tietää..
Asetarkastushan oli sitä luokkaa, että kun upseeri tuli kohdalle, hänelle ojennettiin ase, jonka tuli olla poissa vireestä ja ehdottoman puhdas. Ja tämä tarkastus oli jokaisen leirin tai ammunnan jälkeen. Muistaakseni upseerille kerrottiin tällöin loru tyyliin "Herra luutnantti, alikersantti/viestimies/tykkimies/pioneeri N.N:n ase 110*** puhdistettu ja valmiina tarkastustanne varten". Ja kuten tästä saattaa huomata, jos tumpeloit puhdistuksen kanssa, joudut esittelemaan aseesi upseerille hyvin hyvin monta kertaa ja aseesi sarjanumero jää erittäin pitkäksi aikaa mieleesi. Allekirjoittanut oli yhtä kertaa lukuunottamatta aina, siis AINA puhdistamassa asettaan uudelleen. Parhaimmillaan kolmannenkin kerran. Ja silloin hävetti mennä upseerien huoneeseen tarkistuttamaan asettaan. En vaan osannut, vaikka kuinka yritin. Tämänkin taidon opin vasta armeijasta jo päästyäni. Aina löytyi nokea tai rasvaa jostakin. Mutta toisaalta, niin eipähän ollut häiriöitä tai ruostettakaan siinä aseessa, että imekääs siitä.
Pakollinen tornihuhu
Tähän hengenvetoon onkin hyvä muistella vanhoja ja yksi v-mäisimmistä asioista, jota aseesta voi puhdistaa, on puolustusvoimien virallinen kenkälankki. Ja mistä tätä päätyy aseen piippuun? Yleensähän jos jollakin nousee niin sanotusti kusi päähän, saattavat palvelustovit jotakuta tämmöisellä muistaa jäynän jos toisenkin muodossa. Ja yleensä tämä muistettava henkilö on vähintään aliupseeri. Eräskin tarina kertoo aliupseerista, jolla kersantin natsojen kohdalla otti ja kilahti tätä keltaista tavaraa otsaan. Henkilö oli tarinan mukaan hieman itseään täynnä jo ennen tätä ylennystä ja kuuleman mukaan hän ei puhdistanut asettaankaan itse, vaan sen tekivät hänen alaisensa.
Miten kenkälankkia huhun tapauksessa pääsi aseeseen, sen voi jokainen päätellä itse - aseethan ovat lukituissa tiloissa. Ja jokainen, joka on RK62 tai RK 95 kiväärin luonnossa nähnyt, muistaa sen suujarrun rakenteen ja tietää, että piippuun ei ihan suoraan tuubista tavaraa sinne saa.
Tarinan mukaan henkilö ei tätä itse edes huomannut vaan sen huomasi upseeri, joka asetta viimeisessä tarkastuksessa tarkisti.
Totta vai ei, sen voi jokainen itse päätellä.
Tässä yhteydessä onkin hyvä taas muistuttaa, että oli esine tai aina mikä tahansa, niin se ei kuulu aseen piippuun. Kyseinen esimerkki on teko sieltä tyhmimmästä päästä ja jos aseen lataisi normaalilla luodilla, olisi tuloksena suurella todennäköisyydellä aserikko. RK:n lukon rakennehan on sellainen, että piipun päässä olevasta kanavasta purkautuva savukaasu suorittaa latausliikkeen. Ja jos piippu on tukossa, ei luistin tule taakse vaan paine jää piippuun. Ja tuloksena on luultavasti haljennut piippu.
Mutta tämäpä näistä inttijutuista.
Mistä tämä tuli mieleen, niin tiistaisen ammunnan ohessa unohdin poistaa omasta aseestani öljyt piipusta. Ja öljyn haju oli voimakas molempien kierrosten ajan. Tällä tosin tuskin oli vaikutusta ampumatulokseen.
Kaksi muuta herraa radalla kärsivät vuorostaan syystä tai toisesta puoliautomaattiaseiden häiriöistä. Näistä toinen kertoi, että ei ole asetta puhdistanut sitten milloin lieneekään. Tässä on esimerkki siitä, miksi ase tulisi pitää puhtaana liasta ja liiasta ölystä. Ohut kerros riittää, säilytyksen ajaksi toki paksumpikin.
Eräs herra radalla kertoi kätevän niksipirkan aseen puhdistukseen. Tämä oli kieltämättä mielenkiintoinen uutinen ja se oli, että tamppooneita voi käyttää myös näiden reikien huoltoon. Miten tällä saa piipusta lyijyn irti, sitä en tiedä. Tosin en ole varma, onko aseeni piippuun "piiput kuumiksi" ammuttaessa jäävä aina edes lyijyä, vai onko se muovitulpasta sulanutta muovia. Mutta sitä en ole onnistunut saamaan piipusta irti koskaan muuten kuin ampumalla jäähtyneellä aseella lisää 25 laukauksen sarjan.
Pöydällä onkin odottamassa kaksi rasiaa näitä naisten tuotteita ja tulen tämän piipun puhdistusniksin testaamaan tulevalla viikolla kun suoritan aseen peruspuhdistuksen. Puhtaus on puoli ruokaa ja lika laukaisukoneistossa ei tee hyvää. Tosin sinne pääsemiseksi pitäisi tukki irroittaa aseesta, mutta siihen minulla ei nykyisellä asunnolla ole avaimia.
Mutta tästä asiasta lisää myöhemmin :)