Mistä liikkeelle?
Jos olet kiinnostunut haulikko ammunnasta, mutta ei omista asetta, tarvitset luvan aseen hankkimiseen poliisilta, joka myöntää sittemmin sinulle aseenkantoluvan.
Toisinaan ampumaradoilla järjestetään tilaisuuksia, joissa aseen käsittelyyn voi tutustua, mutta syystä tai toisesta en ole viime vuosina näitä nähnyt laajemmin olevan järjestetty. Jos sinulla ei siis ole kokemusta aseista aikaisemmin, unohda elokuvissa näkemäsi temput ja kysele paikallisilta seuroilta, josko heillä olisi tämmöisiä tutustumispäiviä tarjolla.
Pohjimmiltaan aseenkantoluvan hankkiminen voi tänä päivänä olla monimutkaista tietyistä lähihistoriassa tapahtuneista syistä. Ennen riitti, että harrasti metsästystä ja oli jäsenenä metsästysseurassa. Ymmärtääkseni tämä pätee tiettyihin tyyppi aseisiin myös tänä päivänä. Näin ollen haulikko ammunan harrastamisena voi aloittaa kätevimmin ottamalla puhelimen kauniiseen käteen ja soittamalla paikalliselle poliisilaitokselle ja tiedustelemalla kohteliaasti aseenhankintaan liittyviä seikkoja.
Luvan hankkimisen jälkeen
Aina ennen ampumista on sinulla oltava vakuutus voimassa. Tämä siksi, että jos vahinko sattuu ja se koskettaa sinua tai jotakin muuta, on vakuutus se asia, joka vahinkoja korvaa.
Vakuutus on voimassa, jos olet maksanut metsästyskortin. Se tulee yleensä automaattisesti joka kesä, kun olet metsästysseuran jäsen.
Metsästäjäinliiton vakuutus kattaa riistanhoitoyhdistysten, metsästäjäin keskusjärjestön järjestämän kilpailut ja metsällä ammutut laukaukset. Jos osallistut muihin kilpailuihin, tulisi sinun olla jäsen jossakin seurassa, joka on Suomen ampumaurheiluliiton (SAL) jäsen. Tällä SAL:n kautta tulevalla vakuutuksella ja sieltä saatavalla vuosilisenssillä voit osallistua sitten muihin ammunnan kilpailuihin. Ja vaikka olympialaisiin.
Minkälainen ase?
Periaatteessa metsätyksessä pärjää täysin kaksipiippuisella haulikolla. Mutta kuten tässäkin asiassa, niin makuasioista voi kiistellä. Osa vannoo pumppuhaulikon nimeen, osasta puoliautomaatti on se ehdoton valinta. Mutta yleensä kilpa-ammunnassa tapaa pelkästään päällekkäispiippuisia haulikoita. Isommissa kilpailuissa pumppuhaulikot eivät ole edes sallittuja.Ensimmäisen aseen ei tarvitse olla mikään kilpahaulikko, eikä se 4000 e arvoinen itselataava super magnum. Itse asiassa ensimmäiseksi aseeksi uskaltaisin suositella jopa laadukkaan merkin käytettyä, jonka toiminnan voi varmistaa. Usein käytettyjä aseita on myytävänä varsin kohtuulliseen hintaan ampumaratojen ilmoitustauluilla sekä asesepän luona. Oman haulikkoni hankin asesepältä, joka on aseen viat myös korjannut.
Päädytpä mihin haulikkotyyppiin tahansa, jos ajattelet harrastaa samalla aseella metsästystä tai kilpailuja, suosittelen hankkimaan aseen, jossa on vaihtosupistajat. Haulikkoammunnasta esimerkkilajeina ne kolme yleisintä, metsästyshaulikko (joskus kuulee puhuttavan myös metsästys-skeetistä), skeet ja trap.
Skeet on se laji, jossa kierretään puoliympyrän muotoista kehää ja kiekkoja ammutaan sekä vastaan että poispäin lentävinä. Sekä myös toki poikittain. Skeetissä on kaksoiskiekot, metsästyshaulikossa vain yksi. Kaksoiskiekko on siis tilanne, jossa samalla pyynnöllä lähtee kaksi kiekkoa yhtä aikaa ja molemmat pitäisi saada alas.
Trap on laji, jossa ammutaan poispäin loittonevia kiekkoja, jotka lähetetään ampumapaikkojen (tyypillisesti 5 vierekkäin) edessä, osittain maanpinnantason alapuolella, olevasta kopista.
Skeet ja trap on kaksi ääripäätä aseen kannalta (minun mielestäni). Skeetissä on etu, että haulikuvio leviää, kun taas trapissa leveä kuvio ei välttämättä riitä rikkomaan nopeasti loittonevaa kiekkoa. Tästä syystä vaihtosupistajat ovat tätä päivää, eivätkä kaikki käytetyt vanhemmat 70...80 luvun aseet tätä ominaisuutta tarjoa. Tämän aion selvittää vielä tämän kesän aikana.
Sitten. Eikun erälehtiä ja aselehtiä selaamaan ja aseita katselemaan. Miltä vaikuttaa?
Pienenä huomautuksena vielä, että joissakin kilpailuissa sekä joillakin radoilla ovat lyijyhaulit kiellettyjä. Tästä syystä kannattaa ottaa jo ensimmäisen aseen kohdalla huomioon, että onko piippu tarkoitettu teräshauleille.
Ja muistetaan se aseen turvallinen käsittely !!
Ampumaurheiluliitto tarjoaa sivuillaan myös loistavan katsauksen haulikkolajeihin. Sivusto löytyy osoitteesta http://www.ampumaurheiluliitto.fi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti